Kupujete laptop?

Prenosni računalnik je vsekakor nekaj, kar ima danes že skoraj vsak. Uporabljajo ga tako zaposleni kot študentje in upokojenci, pogosto pa tudi dijaki. Praktično pri njem je to, da ga lahko enostavno prenašamo ter tudi pospravimo, ko ga ne potrebujemo. Zaradi tega ne zaseda prostora po nepotrebnem, kot to velja za namizni računalnik. Marsikdo si sicer lasti tudi tega, a ima poleg njega še laptop, ki ga uporablja, ko je na poti. Nekateri se sicer v takšnih primerih odločajo tudi za uporabo tabličnega računalnika oziroma tablice, a prenosni računalnik vsekakor bolj funkcionalen.

Koliko stane kakovosten prenosni računalnik?

Pri nakupu prenosnika morate najprej razmisliti, kakšne so vaše potrebe. Za nekoga je dovolj kakovosten že najbolj osnoven prenosni računalnik, nekdo drug pa bo potreboval veliko bolj zmogljiv model. Cena je tako odvisna predvsem od zmogljivosti, velikosti pomnilnika in diska ter to, za kakšne vrste disk in druge komponente gre. Zaradi tega so cene seveda zelo različne, kakovosten prenosni računalnik pa stane od nekaj sto do nekaj tisoč evrov.

Velikost prenosnika in njegova teža

Če boste laptop uporabljali pretežno doma ali v pisarni, potem vam to, kako težak je, niti ni pomembno. Drugače pa je, če ga vsak dan nameravate prenašati s seboj ali če ga kupujete kot računalnik, ki ga boste nosili s seboj na potovanja. Zelo pomembna pa je vsekakor tudi njegova velikost, ne le zaradi prenašanja, ampak tudi zaradi udobnega dela na njem.

Koliko RAM-a potrebujete?

Velikokrat se uporabnikom zastavlja tudi vprašanje, koliko RAM-a naj ima njihov prenosni računalnik oziroma zakaj je količina pomnilnika sploh pomembna. Običajno je pri prenosnikih poleg procesorja najpomembnejši prav pomnilnik oziroma RAM (nekateri mu pravijo tudi delovni spomin računalnika) – če je tega premalo, bo prenosni računalnik deloval počasneje. Prav premajhna količina RAM-a je največkrat razlog, da prenosni računalnik deluje počasi že samo pri brskanju po spletu. 

V kolikor imate odprtih še nekaj drugih programov, pa bo počasnost še veliko večja. Koliko RAM-a potrebujete, je tako spet odvisno od tega, za kaj boste vaš novi prenosni računalnik sploh uporabljali. Najbolj osnovni modeli imajo običajno 4 GB RAM-a, če je možno, pa je priporočljivo izbrati model, ki ima vsaj nekoliko več delovnega pomnilnika. Če boste vaš prenosni računalnik uporabljali za delo z bolj zahtevnimi programi (recimo za oblikovanje, montažo video posnetkov, 3D risanje in podobno), pa izberite takšnega s čim več RAM-a, saj ga vsi našteti programi za svoje delovanje potrebujejo precej. Enako velja za nekatere računalniške igre.

Kakšen trdi disk naj ima laptop?

Veliko ljudi pri nakupu laptopa gleda predvsem velikost trdega diska, vendar pa to nikakor ni najpomembnejši podatek. Seveda je dobro, če je na disku veliko prostora, a če bi imeli tega kdaj premalo, lahko vedno kupite še zunanji trdi disk. Bolj pomembno je, kakšne vrste je disk. V zadnjem času za najbolj kvalitetne veljajo SSD diski, zato se vam v trdi disk takšne vrste zagotovo splača investirati, saj deluje bolje in bolj zanesljivo. 

Zakaj je dobro imeti zunanji trdi disk?

Vedno pa je poleg prenosnika ali stacionarnega računalnika kupiti še zunanji trdi disk. Tega lahko uporabljajte za arhiviranje oziroma za to, da nanj shranite pomembne podatke, dokumente, fotografije in video posnetke, ki jih ne želite izgubiti. Če boste za njihovo shranjevanje uporabljali tako stacionarni oziroma prenosni računalnik kot tudi zunanji trdi disk, bodo shranjeni na dveh mestih, kar pomeni, da tudi v primeru okvare enega od diskov še vedno ne boste izgubili ničesar. 

Zunanji trdi disk je vsekakor pametno imeti, še posebej zato, ker so danes že zelo cenovno dosegljivi in si ga lahko privošči vsak. Če ga še nimate in če razmišljate o nakupu novega računalnika, vsekakor razmislite tudi o tem, da kupite še nov zunanji trdi disk, saj vam bo ta prišel še kako prav. Spletna trgovina anni.si vam ponuja veliko izbiro različnih diskov, v njihovi ponudbi pa so tudi odlični in zelo zmogljivi prenosniki.

Izberite najboljši prenosni računalnik zase!

Če kupujete nov prenosni računalnik, potem vam svetujemo, da si pred nakupom vzamete čas za razmislek. Predvsem pa, da dobro premislite:

  • kakšne dimenzije bi vam najbolj ustrezale,
  • ali boste prenosnik pogosto prenašali s seboj, zato vam je pomembno, kako težak je,
  • za kaj boste laptop uporabljali,
  • katere programe boste inštalirali na računalnik
  • koliko RAM-a oziroma delovnega pomnilnika boste potrebovali,
  • koliko prostora na disku boste potrebovali,
  • ali bi potrebovali še zunanji trdi disk za arhiviranje.

Drugo v kategoriji: