Izdelovanje kartuš iz recikliranih materialov

Čeprav kartuše v pisarniških prostorih veljajo za nepogrešljiv material, pa nanje postanemo pozorni šele tedaj, ko se na zaslonu pojavi opozorilo, da je kartuša skorajda prazna. Večina kartuš za enkratno uporabo ob spraznitvi pristane v smeteh. Kljub temu pa se lahko tiste za ponovno polnjenje uporabijo tudi do sedemkrat. Šele nato svojo pot nadaljujejo v center za recikliranje. Ker takšen potrošni material sodi med nevarne odpadke, bi ga morali nujno oddajati v zbirne centre. Ena od možnosti je tudi ta, da ob nakupu nove kartuše staro oddamo trgovcu.

Pri nakupu novih pripomočkov za tiskanje smo pozorni zlasti na cene. Čeprav so kakovostni tovrstni materiali lahko precej dragi, so na voljo tudi poceni kartuše. Brizgalne kartuše so v primerjavi z laserskimi precej ugodnejše. Slednje imajo večjo moč pa tudi spodobnost proizvesti veliko več strani.

Razlika med originalnimi, kompatibilnimi in obnovljenimi kartušami

Če želite čim bolj kakovostne in dovolj poceni kartuše, morate najprej poznati, kaj točno ponuja trg. V grobem takšen pisarniški material lahko delimo na:

  • originalne kartuše,
  • kompatibilne,
  • obnovljene,
  • kombinirane pakete,
  • kartuše s trdim črnilom.

Originalne se ponašajo z oznako OEM. Če je torej kartuša označena s to kratico, pomeni, da je proizvajalec isti, ki proizvaja tudi tiskalnik. Navadno je takšna vrsta materiala precej dražja v primerjavi z ostalim. Seveda pa ponuja daleč najboljšo kakovost. Za kompatibilne je značilno, da jih razvijajo podjetja tretjih oseb. Ta želijo, da bi lahko svojim kupcem ponudila stroškovno učinkovito alternativo originalnim oziroma OEM kartušam. Kompatibilna kartuša je opremljena z najbolj sodobnim povezovalnim čipom ter je združljiva z vrsto sodobnih tiskalnikov. Kljub temu se njihova kakovost črnila lahko glede proizvajalca precej razlikuje.

Obnovljene kartuše in kombinirani paketi

Obnovljena kaseta z barvilom je v resnici ponovno uporabljena originalna kaseta. Podjetja takšne kasete z barvilom temeljito očistijo, ponovno napolnijo ter nenazadnje še temeljito testirajo, a ne na račun same kakovosti.

na voljo so poceni kartuše
Čeprav so kakovostni tovrstni materiali lahko precej dragi, so na voljo tudi poceni kartuše.

Stroškovno učinkovit način za nakup dve ali celo več kartuš hkrati veljajo tako imenovani kombinirani paketi. Navadno vsebujejo črne in barvne kartuše. So odlična izbira za vse, ki so na primer nedolgo nazaj postali lastniki novega tiskalnika. Čeprav je cena takšnega paketa s kartušami precej visoka, pa ponuja dobro ceno v primerjavi s stroški posameznih kartuš.

Za najbolj okolju prijazne kartuše pa se štejejo tiste s trdim črnilom. Slednja so znana po zelo natančnih ter živih barvah. Kljub temu ne veljajo za ravno poceni kartuše, saj so v primerjavi z ostalimi bistveno dražje.

Tonerji – katero vrsto izbrati?

Tudi toner velja za potrošni material, ki v pisarnah s tiskalniki ne sme manjkati. Kako pomemben je  toner za tiskalnik se navadno zavemo šele, ko nam tovrstnega sredstva zmanjka. Slednjega si v resnici ne bi smeli dovoliti, zato je dobro, da imamo tudi takšen pisarniški material vedno na zalogi.

Kvalitetni tonerji za tiskalnike
Tonerji za tiskalnike niso samo originalni. Na voljo so še kompatibilni ter obnovljeni.

Najvišjo možno kakovost vsekakor predstavljajo novi originalni tonerji. Njihova stopnja natančnosti je namreč daleč najvišja. To pomeni tudi to, da takšen tip tonerja omogoča najvišjo obliko tiskanja. V tem primeru obstaja telo majhna možnost, da bi se takšen material razlil oziroma da bi za seboj puščal kakršno koli sled. Dobro se je zavedati, da z uporabo originalnih tonerjev podaljšujemo življenjsko dobo tiskalnika.

Kompatibilni in obnovljeni tonerji

Seveda tonerji za tiskalnike niso samo originalni. Na voljo so še kompatibilni ter obnovljeni. Slednji so do okolja izjemno prijazni, prav tako tudi do uporabnikov. Kakovost pa se lahko primerja s kakovostjo originalnih. Tudi v tem primeru namreč obstaja precej malo verjetnosti, da bi se material razlil ali da bi za seboj puščal nezaželene sledi.

Kakovostni kompatibilni ali obnovljeni tonerji za tiskalnike
Kakovost kompatibilnih ali obnovljenih tonerjev za tiskalnike se lahko primerja s kakovostjo originalnih.

Kompatibilni toner za tiskalnik na trgu velja za poseben tip potrošnega materiala. Primeren je za vse tiste uporabnike, ki jim je zlasti pomembna cena tiskanja. S tem so seveda pripravljeni tudi na nižjo kakovost izpisa pri tiskanju. Praviloma naj slednje ne bi preveč vplivalo na njihovo delo oziroma uspeh.

Nakupovanje tonerjev na zalogo in njihovo shranjevanje

Dobro je, če potrošni material, kot so tonerji za tiskanje, kupimo na zalogo. Precej neprijetno je, če nam takšnega materiala zmanjka, ko ga najbolj potrebujemo. Pri nakupu materiala za tiskanje v večji količini bomo prihranili tudi kar nekaj denarja.

Laserski tiskalniki: ali obstajajo univerzalni tonerji za tiskalnike?

Toner za tiskanje na sploh velja za izjemno občutljiv material. Posledično je treba poskrbeti, da ga shranimo na povsem primerno mesto. Vključuje barvilo v prahu, zato nas ne sme skrbeti, da bi se kar tako izsušil. Kljub temu pa ob neustreznem shranjevanju lahko hitro pride do težav.

Drugo v kategoriji: