Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Moderni računalniki imajo vgrajene številne tehnologije, ki so namenjene varovanju vse shranjene digitalne vsebine. Kljub temu se velikokrat zgodi, da se trdi disk, SSD ali drug spominski medij okvari ali drugače poškoduje. Obenem je dandanes splet poln prevarantov, ki prežijo za našimi gesli, uporabniškimi računi in drugimi ključnimi podatki. Virusi ter drugi zlonamerni programi pa lahko pretentajo tudi najboljšo protivirusno zaščito nameščeno v operacijskem sistemu. Seveda ne moremo izključiti človeških napak, ki predstavljajo skoraj tretjino primerov izgube podatkov iz različnih računalniških sistemov in spominskih medijev.

Trdi diski so izpostavljeni strojnim okvaram

Nove računalniške komponente so izpostavljene nenehnim izboljšavam s strani proizvajalcev. Te vedno iščejo nove materiale in načine, kako izboljšati njihovo zanesljivost na kratki in dolgi rok. Na žalost pa so trdi diski, kot vse računalniške komponente, izpostavljeni strojnim okvaram. Načeloma so izredno zanesljivi in brez težav delujejo več let. Po približno petih letih pa se je potrebno zavedati, da imajo morda že močno omejeno življenjsko dobo.

Moderni računalniki imajo vgrajene številne tehnologije, ki so namenjene varovanju vse shranjene digitalne vsebine. Kljub temu se velikokrat zgodi, da se trdi disk, SSD ali drug spominski medij okvari ali drugače poškoduje.

Strojne okvare, če govorimo splošno, povzročijo približno 40% vseh primerov izgube podatkov. Ni nujno, da se okvari trdi disk ali SSD, saj lahko prenehajo delovati številne druge komponente znotraj računalnika. Te komponente so lahko napajalnik, osnovna plošča, pomnilnik, procesor in grafična kartica. Redni servisni pregledi ter profesionalno čiščenje računalnika zagotovijo, da bo strojna oprema doma ali v podjetju delovala z najboljšo učinkovitostjo zelo dolgo časa. S primernim popravilom bomo rešili podatke na našem računalniku. Obenem pa bomo star računalnik lahko uporabljali še vrsto let, če nam ga izkušeni serviserji ponovno usposobijo.

Človeške napake predstavljajo skoraj 30% vseh primerov izgube podatkov

Dejstvo je, da so USB ključi, Micro SD kartice in drugi prenosni spominski mediji prevzeli svet. Na njih je možno shranjevati ogromne količine podatkov, ne da bi potrebovali svoj vir napajanja ali posebno strojno opremo. Veliko ljudi shranjuje raznovrstne podatke na ključe, prenosne diske ipd. Pri tem pa je verjetnost za izgubo ali odtujitev omenjenih medijev zelo visoka, saj so majhni. Res pa je tudi, da lahko pride do okvar, ko to najmanj pričakujemo. Večino teh primerov pa ne nastane, zaradi nezanesljivosti strojne opreme, ampak človeških napak. Napake uporabnika računalnika predstavljajo skoraj 30% vseh primerov izgubljenih podatkov. V pisarni ali doma se hitro zgodi, da uporabnik kaj ponesreči izbriše, formatira ključ, prepiše podatke z določenim programom in podobno.

Dejstvo je, da so USB ključi, Micro SD kartice in drugi prenosni spominski mediji prevzeli svet. Res pa je tudi, da lahko pride do okvar, ko to najmanj pričakujemo.

Reševanje podatkov iz USB ključev in drugih manjših spominskih medijev je možno, če to nalogo zaupamo profesionalcem. Priporočljivo je, da se napravo čim hitreje odnese na servis, saj z odlašanjem tvegamo dodatne poškodbe, kar poveča težavnost reševanja podatkov.

Okvara programske opreme se lahko zgodi preko uporabe različnih aplikacij

Operacijski sistemi kot je Linux, Windows in iOS so izredno zanesljivi. Stabilni so v vseh pogojih delovanja ter so obenem združljivi z raznovrstno strojno in programsko opremo. Res pa je, da lahko nastanejo težave pri uporabi nezdružljivih programov. Te lahko povzročijo poškodbe različnih sistemskih gonilnikov in registrov, kar ima za posledico popolno ali delno sesutje računalnika oziroma njegovega operacijskega sistema.

Pogosti nezdružljivi programi in aplikacije so lahko:

  • Številni antivirusni programi
  • Pretvorniki avdio in video datotek
  • Urejevalniki besedila
  • Novi in nepreizkušeni gonilniki
  • Raznovrstna zastonjska programska opreme, ki ni bila preizkušena

Omenjene aplikacije je možno na računalniku poganjati tudi preko USB ključa ali drugega prenosnega spominskega medija. Te lahko tudi povzročijo sesutje operacijskega sistema in druge težave.

Reševanje podatkov iz USB ključev in drugih manjših spominskih medijev je možno, če to nalogo zaupamo profesionalcem.

Računalniški virusi lahko izbrišejo vsebino trdega diska ali SSD-ja

Kljub vedno močnejši tehnologiji za preprečevanje širjenja virusov, so te še vedno izredno pogost pojav. Dandanes imajo moderni operacijski sistemi vgrajenih več zaščit, ki preprečujejo virusom, da bi jih okužili. To predstavlja določeno zaščito, vendar noben računalnik ni nikoli popolnoma varen.

Virusi predstavljajo izredno nevarnost manjšim in večjim podjetjem, saj lahko okužijo celotno mrežno infrastrukturo, ter se tako prenesejo v vse računalnike, ki jih zaposleni uporabljajo. Virusi potrebujejo pomoč človeka, da se namestijo na trdi disk v računalniku. Najpogosteje jih zaposleni in domači uporabniki namestijo na svoj prenosnik ali namizni računalnik z odpiranjem nepoznane pošte in sumljivih spletnih strani. Na teh povezavah se lahko nahajajo okuženi programi, ki jih uporabnik prenese na svoj računalnik. Tako okuži celoten sistem, ne da bi se tega zavedal.

Kraja podatkov je vedno resnična grožnja

Manjši spominski mediji, kot so USB ključi, so izredno izpostavljeni kraji. Prenosni trdi diski so odlična vaba za nepridiprave, ki želijo odtujiti dragocene predmete nič slutečim ljudem. Pomembno je, da jih ne puščamo na vidnih mestih v našem vozilu, delovni mizi in drugih površinah, kjer bi nam bili lahko odtujeni.

Veliko podjetij naredi napako, da proda svoje odslužene računalnike, ne da bi prej opravili popolno čiščenje diska. Tako nepridipravi hitro rešijo izbrisane podatke ter se okoristijo z občutljivimi informacijami. Tudi, če nameravamo prodati ali podariti rabljen trdi disk, SSD ali drug spominski medij, je močno priporočljivo, da ga najprej profesionalno očistimo. S tem preprečimo obnovo kakršnihkoli podatkov, ki smo si jih mi lastili.

Drugo v kategoriji: