Kako ohraniti integriteto podatkov na zunanjem trdem disku?

Zmožnost shranjevanja podatkov je v današnjem svetu ključnega pomena za praktično vsako podjetje in posameznika. USB ključi so zelo uporabni za prenašanje pisarniških datotek, video posnetkov, glasbe in drugih podatkov iz računalnika na računalnik. Za prenašanje večjih datotek in drugih elementov, pa je zunanji trdi disk izredno uporaben. Zato je ključnega pomena, da znamo ohraniti integriteto shranjene digitalne vsebine oziroma zaščititi naše podatke pred izgubo, poškodbami in drugimi nevarnostmi.

Zunanji trdi disk je izredno uporabna naprava

Moderni računalniki imajo sposobnost shraniti ogromne količine podatkov na svoj spominski medij. Zadnja leta pa so SSD diski postali tako ugodni, da jih ni smiselno spregledati. Ker pohitrijo delovanje računalnika, jih lahko najdemo v praktično vsakem namiznem, prenosnem in drugem PC sistemu.

SSD zunanji trdi disk
SSD zunanji trdi disk – hitrost in zmogljivost v vaših rokah

Seveda pa večje količine shranjenih podatkov zahtevajo, da jih tudi prenašamo iz računalnika na računalnik. Tukaj pa so zunanji trdi diski izredno uporabni. To pa zato, ker nam omogočajo hitro kopiranje in snemanje raznovrstnih digitalnih vsebin, brez da bi potrebovali kakršnokoli programsko opremo. Dovolj je že, če sam zunanji trdi disk priklopimo na vhod USB ali USB-C in že lahko pričnemo s kopiranjem. Seveda pa moramo pri tem paziti, da ne povzročimo škodo že shranjenim podatkom.

Kako ravnati z zunanjim trdim diskom?

Veliko računalniških komponent je deloma mehaničnih. To pomeni, da vsebujejo vrtljive dele, ki pa se lahko dokaj hitro poškodujejo z nepravilno uporabo. Če uporabljamo zunanji trdi disk, je priporočljivo, da z njim pazljivo ravnamo. Ko ga nameravamo uporabiti, ga nežno odložimo na trdo in hladno površino.

Zunanji trdi disk priklopljen na prenosnik
Zunanji trdi disk moramo po končani uporabi pravilno izklopiti iz računalnika

Po končanem kopiranju podatkov, pa napravo pravilno izklopimo iz računalnika z uporabo čarovnika za odstranitev priklopljenih USB naprav. Ko odklopimo zunanji trdi disk, ga ne premikajmo preveč hitro, saj se notranje magnetne plošče še vrtijo in se lahko poškodujejo. Najbolje je, da po prenehanju uporabe pustimo napravo od 5-10 sekund pri miru, da magnetne plošče in električni motorček preidejo v stanje mirovanja.

UPS sistemi napajanja

Delovanje računalnika je v veliki meri odvisno od stabilnosti električnega omrežja. Veliko ljudi se ne zaveda, da je nestabilni električni tok lahko dokaj nevaren za komponente, kot so napajalniki, matične plošče, procesorji in podobno. To pa zato, ker lahko nepričakovan dvig ali spust napetosti močno obremeni strojno opremo ter jo tudi poškoduje.

Kako deluje napajalnik za neprekinjeno napajanje (UPS)?

Če pa med delovanjem računalnika zmanjka toka, pa lahko pride do izgube podatke in drugih nevšečnosti. Zato je ključnega pomena, da si pomagamo z UPS sistemi napajanja, če želimo ohraniti naše podatke v najboljšem stanju. Pri tem pa je dobro vedeti vse prednosti, ki nam jih omenjene naprave prinašajo.

Varno ugašanje računalnika

Vsak dan ko uporabljamo računalnik, naredimo več kritičnih opravil, ki se jih morda ne zavedamo. Dve najbolj pomembni sta zagon in izklop računalnika. Ko zaženemo prenosnik, namizni računalnik, strežnik in podobno se zgodi več zanimivih stvari. Naprava preveri svoj delovni spomin in druge komponente za pravilno delovanje. Nato pa se naloži operacijski sistem, gonilnike, antivirusni program in podobno. Med zagonom PC-ja je lahko izredno škodljivo, če zmanjka električne energije. Lahko pride do sesutja operacijskega sistema ali izgube podatkov. Uporaba UPS sistema napajanja pa prepreči omenjen dogodek. V primeru izpada energije se vklopi akumulator, ki ohranja računalnik v delujočem stanju nekaj minut. 

Enako velja za ugašanje PC-ja. Nikoli ga ne smemo kabel za napajanje izklopiti iz stene oziroma vtičnice dokler je še prižgan. Ugasniti ga moramo po pravilnem postopku drugače tvegamo, da se v nekem trenutku ne bo želel več prižgati. Če pa imamo PC priklopljen na UPS sistem napajanja, pa se nam omenjene nevarnosti praktično ne morejo zgoditi. Zato je ključno, da ga uporabljamo z računalniki, kjer se nahajajo občutljivi podatki.

Kateri UPS sistem napajanja je najboljši?

Poznamo več vrst dodatkov za računalnike, ki se razlikujejo po velikosti, funkcijah, zmogljivostih in podobno. Enako velja za UPS sisteme napajanja, saj so na voljo v več izvedbah. Pogosto je tako, da imajo 4 ali več priključke oziroma električne vtičnice za naprave izmed katerih je samo polovico podprtih z neodvisnim napajanjem in prenapetostno zaščito, ostali 4 priključki pa imajo samo prenapetostno zaščito. Poznamo tudi sisteme, ki imajo vse vtiče za električne naprave podprte z UPS napajanjem, vendar so dražji, saj mora vgrajen akumulator biti močnejši. 

Za večino računalnikov je 400 W UPS sistem za napajanje popolnoma dovolj. Nanj je mogoče priklopiti tudi druge naprave, kot so monitor, NAS sistem, računalniški monitor ipd. Nikoli pa ne smemo na omenjen sistem priklopiti laserske tiskalnike, saj te med zagonom porabijo tudi do 2000 W električne energije. Če potrebujemo brezprekinitveno napajanje za laserski tiskalnik, moramo izbrati pravilen model brezprekinitvenega napajanja, ki lahko zagotovi visoko voltažo za določene porabnike med delovanjem.

Drugo v kategoriji: