Glavni razlogi za okvaro mehaničnih spominskih medijev

Uporabnost računalnika je v veliki meri odvisna od velikosti prostora za shranjevanje digitalnih vsebin. Dandanes so SSD-ji in mehanični spominski mediji izredno ugodni za nakup. Zato lahko brez težav na vsak računalnik shranimo tudi po več terabajtov slik, pisarniških datotek in podobno. Veliko uporabnikov računalnika pa se vpraša, kako pokvarjen trdi disk lahko vpliva na delo, zabavo in druge aktivnosti. Odgovorov je več, vendar v vsakem primeru to ne nakazuje nič dobrega. Zato je ključnega pomena, da se zavedamo glavnih razlogov okvar in kako jih lahko omilimo oziroma preprečimo.

Pokvarjen trdi disk je mogoče obnoviti

Veliko lastnikov prenosnikov, namiznih računalnikov, tablic in drugih računalniških sistemov se ne zaveda, da je mogoče obnoviti digitalne vsebine na trdem disku. Pogosto je tako, da je okvara mehaničnih medijev dokaj majhna in ne zahteva veliko dela s strani tehnikov, da jo odpravijo. Velikokrat se zgodi, da virusi, nezdružljivi programi, nepravilno nameščene posodobitve sistema Windows ali Linux in podobno povzročijo logične napake. Tako se sesuje celotna struktura operacijskega sistema in se nam računalnik noče več pravilno zagnati. V tem primeru so vsi podatki še vedno na varnem, vendar ker se operacijski sistem noče postaviti oziroma zagnati, ne moremo dostopati do njih. Lahko bi rekli, da je v tem primeru pokvarjen trdi disk, zaradi logične napake. Logične napake pa je mogoče odpraviti, če računalniški serviser ugotovi razlog ali pa preprosto ponovno namesti celoten operacijski sistem.

Okvare trdega diska se ne zgodijo spontano

Zmotno mišljenje v računalniškem svetu je to, da se pokvarijo trdi diski iznenada. To se zgodi v zelo malo primerih, saj je mogoče opaziti znake težav mnogo prej. Vsak trdi disk ima vgrajen samodejni sistem nadzora zdravja notranjih komponent. Če jih spremljamo, je mogoče hitro opaziti, da se pojavijo težave.

pokvarjen trdi disk računalnika
Trdi diski se ne pokvarijo iznenada. To se zgodi v zelo malo primerih, saj je mogoče opaziti znake težav mnogo prej.

Omenjeni tehnologijo pravimo SMART, ki jo lahko spremljamo z različnimi programi. Novejši računalniki pa nas lahko tudi samodejno opozorijo pri zagonu, da so v trdem disku prisotne težave. Ni pa seveda nuno, da je temu tako, zato je ključnega pomena, da spremljamo zdravje diska, če se na njem nahajajo kritične informacije. 

Neprimerna uporaba mehaničnega spominskega medija

Klasični mehanični spominski mediji so se v zadnjih letih močno pocenili. Zato je mogoče za zelo ugodno ceno kupiti diske z visoko kapaciteto spomina. Večja kapaciteta spomina pomeni, da lahko izgubimo več podatkov v primeru okvare. Težave z okvarami pogosto nastanejo, ker omenjen spominski medij hranimo v neprimernem okolju za njegovo delovanje.

popravilo pokvarjenega trdega diska
Težave z okvarami trdega diska pogosto nastanejo, ker je omenjen spominski medij neprimerno shranjen.

Velika težava so ohišja računalnika, kjer ni dobre pretočnosti zraka. Tako se disk prične pregrevati in lahko odpove po nekaj mesecih ali letih uporabe. Če ga uporabljamo v prenosniku, moramo paziti, da ravnamo z računalnikom previdno. To pa zato, ker že najmanjše vibracije povzročijo, da se magnetne plošče lahko med delovanjem opraskajo. S tem se zniža zanesljivost diska in tudi zmanjša življenjska doba vseh mehaničnih ter elektronskih komponent.

Reševanje podatkov iz spominskega medija v računalniku

Praktično vsak uporabnik računalnika ima shranjenih več dragocenih slik, PDF-jev, pisarniških datotek in drugih elementov na SSD-ju ali drugem spominskem mediju. Zato je vedno neugodna situacija, če se računalnik okvari in nimamo več dostopa do delujočega operacijskega sistema. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov iz računalnika, ki je v današnjem svetu ključna storitev. Okvaro računalnika lahko povzročijo virusi, sesutje operacijskega sistema, okvare spominskega medija, okvare elektronskih komponent, kot so matična plošča, napajalnik, delovni spomin ter podobno.

Reševanje podatkov iz zelo poškodovanih spominskih medijev

Požari, poplave, potresi in druge nezgode lahko popolnoma uničijo računalnike v našem domu, pisarni ali drugje. Dobra novica pa je, da lahko tehniki z uporabo naprednih orodij opravijo reševanje podatkov iz spominskih medijev tudi, če so te zelo poškodovani. Najbolj kritično je, da okvarjen računalnik čim prej odnesemo k specializiranim strokovnjakom za reševanje podatkov in samega sistema ne uporabljamo. S tem znižamo dodatno možnost okvar in olajšamo proces povrnitve izgubljenih shranjenih vsebin.  

reševanje podatkov iz računalnika
Vsi imamo shranjenih več dragocenih datotek in drugih elementov na SSD-ju ali drugem spominskem mediju. Če se računalnik okvari in nimamo več dostopa do delujočega operacijskega sistema, bomo potrebovali reševanje podatkov iz računalnika, ki je v današnjem svetu ključna storitev.

Lahko pa se tudi zgodi, da nam virusi zaklenejo podatke in od nas zahtevajo odkupnino. Tudi v tem primeru nam lahko tehniki oziroma serviserji pomagajo, vendar se moramo zavedati, da je lahko omenjena vrsta reševanja dolgotrajna in težavna.

Najboljša obramba pred izgubo podatkov

Shramba podatkov v oblaku je prinesla mnogo prednosti osebnim in poslovnim uporabnikom. Ima pa tudi svoje slabosti. Je pa odlična obramba pred izgub digitalnih vsebin, če se okvari računalnik iz kakršnegakoli razloga. Da bi pohitrili proces reševanja podatkov, je vedno dobro, če imamo izdelane varnostne kopije. Odlična naprava za varno shranjevanje raznovrstnih digitalnih vsebin predstavlja NAS. To je osebni strežnik, ki ga imamo lahko doma ali v pisarni in deluje neprestano. Nanj pa lahko shranjujemo raznovrstne podatke do katerih lahko dostopamo v domačem omrežju ali pa iz drugega konca sveta.

Proces reševanja podatkov s trdega diska

Seveda ni potrebno, da kupimo NAS. Dovolj je že, če imamo najbolj kritične podatke shranjene na USB ključu, zunanjem trdem disku ali v oblaku. Čeprav se nam morda ne zdi pomembno, je močno priporočeno, da čimprej izdelamo varnostne kopije naših datotek z gesli, uporabniškimi imeni, raznimi arhivi, slikami in podobno. Tako si bomo močno olajšali življenje, če se nam bo pripetila okvara osebnega ali poslovnega računalnika.

Drugo v kategoriji: