Tablični računalniki so lahko tudi učni pripomoček

Odrasli smo se od nekdaj radi ukvarjali s tem, kakšen vpliv imajo nove tehnologije na otroke. Zadnja leta so na udaru predvsem tablični računalniki in pametni telefoni, v katerih marsikdo vidi zgolj negativne stvari, pozabi pa na pozitivne. Dejstvo je, da tehnologija napreduje, z njo pa naj bi si ljudje življenje predvsem olajšali – in tudi tablični računalniki ter telefoni so namenjeni prav temu.

Tablični računalniki niso zlo

Veliko je staršev, ki ne zagovarjajo prepričanja, da so tablični računalniki in pametni telefoni slabi. Mlajši starši, ki so stari okoli trideset let, vedo tudi sami povedati, da so kot otroci veliko igrali igrice na računalnikih, pa jim zaradi tega danes nič ne manjka – so polno funkcionalni odrasli, ne pa nasilneži, ki bi realni in virtualni svet pomešali med seboj. In prav ti starši otrokom ne branijo novih tehnologij – znajo jih sprejeti, saj vedo, da vsaka tehnologija prinaša tudi prednosti oziroma napredek.

tablicni-racunalniki
Pri takšnem razmišljanju pogosto nadaljujemo z »ampak«. »Ampak le, če novo tehnologijo uporabljamo po pameti.« Pravzaprav to velja za vse vrste tehnologije, torej opozorilo ni nekaj posebnega. Nenazadnje pa niso tablični računalniki (in telefoni) tisti, ki so lahko krivi, da so otroci zgolj še v virtualnem svetu. Kriva je vzgoja! Raje torej prepovejmo slabe starše, ki niso sposobni pravilno vzgajati, ne pa sodobne tehnologije, ki lahko prinese tudi dobre stvari.

Uporabnost tabličnih računalnikov za šolo

Tako tablični računalniki kot telefoni omogočajo dostop do spleta, ta pa je postal prava zbirka najrazličnejših podatkov, ki jih otroci potrebujejo za pridobivanje znanja in pisanje nalog. Oboje omogoča tudi uporabo najrazličnejših aplikacij, ki jih odlikujejo učne vsebine – tako lahko otroci na tablični računalnik rišejo, z njim računajo, se učijo tujih jezikov. Tablični računalniki in telefoni omogočajo tudi hitro deljenje šolskih vsebin – otroku ni ob bolezni več potrebno k sošolcu, da mu posodi zvezke za prepis, temveč mu ta lahko pošlje fotografijo zapiskov in navodila preko spleta.

Bodite dobri starši!

Bi bili radi dobri starši? Potem otroku ne prepovedujte uporabe novih tehnologij. Otrok, ki ne zna uporabljati računalnika, se bo namreč počutil tako kot kakšna prababica, ki ne zna dvigniti denarja na bankomatu. Bodite pa dosledni – tablični računalniki in pametni telefoni naj se uporabljajo za poučne namene, zabava in prosti čas pa naj se delita na tehnološko in »analogno«. Še vedno je treba tudi brati knjige, sestavljati kocke, se voziti s kolesom …

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.