Prednosti modernih računalnikov

Uporaba računalnikov je nedvomno poenostavil številna delovna mesta. Dandanes pa je mogoče uporabljati močne procesorje, grafične kartice, SSD diske in drugo strojno opremo, ki nam omogoča obdelovanje grafike, ustvarjanje slik, programiranje in druga opravila. Prvi namizni računalniki so postali na voljo že v sredini 70. ih let prejšnjega tisočletja. Bili so dokaj dragi in imeli zelo omejeno moč. Tehnološki napredek pa nam je omogočil, da so na voljo po zelo ugodnih cenah in imajo zelo dolgo življenjsko dobo.

Moderni mikroprocesorji

Glavno središče delovanja v vsakem računalniku je procesor. Ta povezuje vse ostale komponente v računalniku in nam omogoča, da odpiramo datoteke, nameščamo programe, uporabljamo aplikacije za komunikacijo in produktivne dejavnosti ipd. Najbolj poznana proizvajalca procesorjev sta že dolgo podjetji Intel in AMD. Oba proizvajalca ponujata procesorje za namizne računalnike, kot tudi prenosnike za številne segmente. 

Tehnološki napredek je omogočil, da imajo današnji računalniki dolgo življenjsko dobo.

Razvoj modernega mikroprocesorja je doživel pravo revolucijo. Dandanes so procesorji izredno kompleksne naprave, ki vsebujejo na stotine milijonov ali milijard tranzistorjev. To so binarna stikala, ki jih omenjena komponenta potrebuje za izračun manj in bolj kompleksnih operacij, ki nam omogočajo:

 • Igranje iger
 • Premikanje miške na zaslonu
 • Odpiranje programov
 • Vse ostale dejavnosti, ki jih opravljamo na računalniku

Servis računalnikov za posameznike in podjetja

Moderni računalniki vsebujejo številne komponente, ki morajo brezhibno delovati, da lahko brskamo po spletu, igramo igre ipd. Skozi leta so se grafične kartice, delovni pomnilniki, trdi diski, napajalniki in druge komponente močno izboljšale po svoji učinkovitosti. S tem se jim je zvišala življenjska doba, saj se med delovanjem manj segrevajo. Obenem pa so se tudi postopki proizvodnje močno izboljšali, saj proizvajalci kot so MSI, ASUS, Gigabyte in drugi uporabljajo bolj kakovostne materiale. Seveda pa je mogoče na večini komponent opraviti servis, ki jih lahko ponovno usposobi v primeru, da je prišlo do tehničnih težav.

Kljub temu pa se od časa do časa lahko pojavijo manj in bolj resne napake, kar pomeni, da bomo potrebovali servis računalnikov. Priporočljivo je, da popravilo računalnika zaupamo našem najljubšemu računalniškemu servisu ali trgovini, ter ne poizkušamo odpraviti mehaničnih napak sami.

Prednost namiznih računalnikov je v tem, da je možna nadgradnja.

Profesionalni Servis Anni 

Podjetje Anni deluje na trgu že od leta 1990. od takrat je pridobilo visoko-izkušen strokovni kader, ki je usposobljen za servis številnih računalniških sistemov. Vsebuje tudi poseben oddelek, ki je namenjen reševanju oziroma restavriranju podatkov iz namiznih računalnikov, tablic, pametnih telefonov ipd.

Napake strojne ali programske narave nam servis Anni lahko hitro odpravi. Če je mogoče, je priporočljivo, da si vedno zapišemo težave, ki jih z računalnikom izkušamo. Zapisane informacije pa predamo tehnikom, ki nam bodo znali najbolje pomagati.

Ugotavljanje napak v računalniku je lahko dokaj zahteven postopek, ki zahteva dobro poznavanje njegovih komponent. Zato je servis mehaničnih ali programskih napak najbolje prepustiti strokovnjaku.

Servis mehaničnih ali programskih napak

Računalnik najpogosteje preneha delovati, zaradi dveh glavnih napak. Te štejemo pod mehanične in programske. Oboje so lahko zelo resne, saj nam preprečijo dostop do naših datotek in drugih digitalnih informacij. Morda bomo tudi potrebovali reševanje podatkov, če nam je nepričakovano prenehal delovati trdi disk ali SSD. Pogosto pa stanje ni tako resno, saj napake s primernim servisom lahko hitro odpravimo.

Pod pogoste mehanične napake računalnikov štejemo:

 • Okvare matične plošče
 • Nepravilno delovanje napajalnika
 • Poškodbe v delovnem pomnilniku
 • Nedelujoče komponente grafične kartice

Pod pogoste programske napake štejemo:

 • Namizni računalnik se noče zagnati, saj je prišlo do napak v operacijskem sistemu
 • Določen gonilnik ali program povzroča nestabilnosti v operacijskem sistemu
 • Napake v Windows, iOS, Linux ali drugem sistemu

Podroben servis računalnikov bo pod drobnogled vzel celotno delovanje našega računalnika. Tako bodo tehniki hitro odkrili napako in jo na najbolj ugoden in učinkovit način tudi odpravili.

Občasno se pri uporabi računalnika pojavijo manj ali bolj resne napake in to pomeni, da bomo potrebovali pomoč servisa.

Namizne računalnike je moč nadgraditi

Velika prednost vseh namiznih računalnikov je njihova fleksibilnost. Mogoče jih je nadgraditi in jim s tem povečati njihove zmogljivosti. Pri tem se je pomembno zavedati, da lahko nadgradimo sledeče komponente:

 • Procesor
 • Grafična kartica
 • Delovni pomnilnik
 • Trdi disk ali SSD
 • Hladilni sistem procesorja in ohišja

Možnost nadgradnje je izredno priročna, če želimo izboljšati delovanje našega namiznega računalnika. Seveda pa je enako pomembno, da poskrbimo za varnost naših podatkov z izdelavo rednih varnostnih kopij. V sklopu servisa Anni pa je mogoče tudi opraviti nadgradnje strojne in programske opreme, kot tudi izdelavo varnostnih kopij.

Izdelava varnostnih kopij

Naši podatki so varni na trdem disku, SSD-ju, USB ključu, SD kartici ipd. Je pa res, da so vse elektronske naprave izpostavljene kraje, mehaničnim okvaram in drugim nevarnostim. Zato lahko naredimo veliko, če redno ustvarjamo varnostne kopije s preprostim kopiranjem podatkov na drug spominski medij. Za pomoč pri kloniranju ali preslikavi spominskega medija lahko zaprosimo servis Anni. Vedno pa je priporočljivo, da si lastimo NAS Synologi ali drug sistem na katerega je moč posneti ogromno število občutljivih podatkov.

Drugo v kategoriji: