Kakšen laptop kupiti?

Prenosni računalnik je za marsikoga nujna oprema. Uporablja se ga za delo in zabavo, zato je velikokrat prižgan praktično non stop. Pogosto ga nosimo s sabo na razne konce in kraje, ga prestavljamo iz mize na omaro ter kdaj pa kdaj z njim delamo tudi v naročju. To pomeni, da mora biti prenosni računalnik trpežen in robusten, hkrati pa nam je pomembno predvsem to, da je čim bolj zanesljiv ter da deluje dovolj hitro tudi pri večjih obremenitvah. V tem smislu je poleg samega diska zelo pomembno tudi to, kakšen procesor oziroma RAM izberete, sploh če bi radi na njem počeli še kaj drugega kot le brskali po spletu.

Je dražji prenosni računalnik boljši?

Morda ste tudi vi že kdaj slišali koga, ki se je hvalil s tem, kako drag prenosni računalnik je kupil. V resnici pa cena ne pove nujno veliko o kvaliteti. Prav tako ne drži prepričanje nekaterih, da je dražji in prenosni računalnik bolj zanesljiv in da ga bodo lahko nemoteno uporabljali dalj časa. Načeloma velja, da je cena odvisna predvsem od zmogljivosti, zato bodo morali tisti, ki potrebujejo zmogljiv laptop, zanj odšteti več kot tisti, ki prenosni računalnik uporabljajo samo za brskanje po spletu. Pri nakupu naj zato vaše vodilo ne bo cena, temveč tehnične karakteristike laptopa. Bolj kvalitetne komponente so seveda lahko dražje, a vsekakor morate pred nakupom premisliti, ali jih sploh potrebujete.

Kakšen laptop sploh potrebujem?

Pred izbiro je pametno razmisliti, v kakšen namen boste prenosni računalnik uporabljali. Večina ljudi ga v prostem času uporablja za brskanje po internetu, za prebiranje in pisanje elektronske pošte, poslušanje glasbe, gledanje filmov in videov tter za druge podobne dejavnosti. Te dejavnosti laptopa ne obremenjujejo prekomerno. Enako velja za uporabo programov za pisanje in urejanje besedil.

Po drugi strani pa različni grafični, oblikovalski ali risarski programi zahtevajo določeno zmogljivost. Programi podjetja Adobe ali Corel so vrhunski, ki pa potrebujejo tudi kvalitetne računalnike, na katerih jih boste poganjali. Brez nje bo računalnik deloval slabše in počasneje, prišlo bo do preobremenitve in s tem posledično tudi do nezadovoljstva uporabnika. Zelo podobno se zgodi tudi pri igranju različnih računalniških iger, ki zahtevajo precejšnjo zmogljivost procesorja in grafične kartice. Prav te dve komponenti računalnika pa sta tudi tisti, ki jim morate pri nakupu posvetiti največ pozornosti, če hočete, da bo vaš laptop deloval nemoteno in brez težav tudi pri uporabi bolj zahtevnih programov.

Preberite si še, kako ukrepati, če se vam sesuje disk. Reševanje podatkov iz diska je pač stvar za strokovnjake.

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.