Infineon snubi Toshibo

Infineon in Toshiba, četrti in šesti največji izdelovalec pomnilnikov DRAM na svetu, sta pretekli teden podpisala pogodbo o nameri združitve svojih pomnilniških oddelkov. Infineon naj bi izdeloval tako imenovane računalniške pomnilnike, Toshiba pa pomnilnike flash . Če bi se združitev uresničila, bi združeno podjetje za izdelavo pomnilnikov postalo eno izmed treh največjih na svetu. Čeprav dogovor časovno ni obvezujoč, si pri Infineonu želijo, da bi dokončno pogodbo podpisali še letos. Pri Toshibi so nekoliko bolj zadržani.

Prav vsi izdelovalci pomnilnikov se že več mesecev ubadajo z recesijo in velikimi težavami, saj povpraševanje po pomnilnikih strmo pada. Rešitev je v znižanju stroškov izdelave, zato se izdelovalci dogovarjajo o povezavah in združitvah.

Prvi korak k združitvi Infineona in Toshibe je že narejen. Podjetji sta se dogovorili za sodelovanje pri izdelavi računalniških pomnilnikov (Infineon) in pomnilnikov flash (Toshiba), saj so tovrstne komponente nujne v prenosnih telefonih, dlančnikih, digitalnih kamerah … Delež Infineona pri skupnem projektu naj bi bil znatno večji (okrog 80 odstotkov) od Toshibinega, čeprav so potrebe po pomnilnikih flash vse večje.

Tega se zavedajo tudi pri Infineonu, saj bi s prevzemom Toshibinega oddelka za razvoj in izdelavo pomnilnikov flash stopili tudi na trg, Nemci pa pri pogajanjih o združitvi ostajajo neomajni.

»V prihodnjih 18 mesecih nas Toshiba ne sme stati niti ene same marke,« je dejal direktor Infineona Urlich Schumacher, ki odločno zavrača Toshibine zahteve po dokapitalizaciji oziroma denarni pomoči pri posodabljanju obratov. Medtem ko je Infineon v Dresdnu nedavno odprl najsodobnejši obrat za izdelavo pomnilnikov, se pri Toshibi sprašujejo, kako naj bi čim manj boleče – potrebnih naj bi bilo približno 450 milijonov dolarjev – posodobili svojo pet let staro tovarno. Drugo, osem let staro, naj bi zaprli v kratkem.

Čeprav je Toshiba v večji krizi kot Infineon, Japonci ne nameravajo pristati na neusmiljene nemške pogoje. Pesimističen ostaja tudi direktor oddelka za pomnilnike Takeši Nakagava, ki je bil pri izjavi kratke in jedrnat: »Dvomim, da bi dokončni dogovor z Infineonom lahko dosegli pred novim letom.«

Glavna Toshibina in Infineonova tekmeca na trgu pomnilnikov – ameriški Micron Technology in korejski Hynix semiconductors – sta bolj odločna in zato bližje podpisu pogodbe o združitvi. Pri Samsungu, največjem izdelovalcu  pomnilnikov na svetu, razmere na trgu le opazujejo, saj skoraj vsi strokovnjaki napovedujejo, da bodo recesijo v industriji IT preživeli le trije največji izdelovalci pomnilnikov

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.