Carnet domene na Hrvaškem

Želite imeti domeno s končnico .hr ali morda takšno s končnico .com.hr? To so tako imenovane Carnet domene, saj z njimi že od leta 1993 upravlja Hrvaška akademska in raziskovalna mreža CARNET (Croatian Academic and Research Network). Delujejo kot nacionalni registrar za Carnet domene in skrbijo za upravljanje z njimi ter za to, da so uporabljene v skladu s pravilnikom. Hrvaške nacionalne domene s končnico .hr ali .com.hr namreč lahko registrirate le pod točno določenimi pogoji. Preberite si več o njih!

Kdo lahko registra domene s končnico .hr?

Če želite pridobiti natančne informacije o registraciji Carnet domene s končnico .hr ali .com.hr, je najbolje obiskati kar spletno stran te hrvaške akademske in raziskovalne organizacije. Tam je natančno navedeno vse, kar vas zanima, v primeru nejasnosti pa jih lahko tudi kontaktirate in z veseljem vam bodo pomagali. Dejstvo je namreč, da za registracijo končnice .hr ali .com.hr obstajajo določeni pogoji, ki jih mora tisti, ki jo želi registrirati, tudi izpolnjevati, sicer takšne domene ne more dobiti.

Najprej morate vedeti, da obstajajo tako brezplačne kot plačljive Carnet domene, vendar pa ne enih ne drugih ne morejo registrati kar vsi, ampak pri tem obstajajo določene omejitve. Eno brezplačno domeno na hrvaškem lahko dobijo fizične osebe, ki imajo registrirano določeno dejavnost, pa tudi društva, stranke in druge ustanove. Vsaka nadaljnja domena je plačljiva. Plačljive Carnet domene pa poleg fizičnih oseb in pravnih oseb, ki imajo svoj sedež ali podružnico na Hrvaškem, lahko registrira vsak, ki ima OIB oziroma VAT številko. Pri tem velja, da lahko na tak način zakupi tudi več domen in ne le ene same, kot to velja pri brezplačnih.

Kako do hrvaške domene?

Če želite domeno s končnico .com.hr ali .hr, jo lahko dobite tako, kot vsak drug url naslov. Kontaktirati morate le ponudnika, ki jo ponuja, in poskrbel bo prav za vse, da boste takšno domeno z izbrano končnico lahko tudi dobili in jo nemoteno uporabljali. V kolikor ima ponudnik spletnih storitev v ponudbi tudi Carnet domene, bo zagotovo znal poskrbeti, da takšno domeno za svojo spletno stran kmalu dobite tudi vi!

Drugo v kategoriji: