Izbira ponudnika za spletno gostovanje

Ne glede na to, ali želimo postaviti novo internetno mesto za pisanje blogov, podjetje ali spletno trgovino, je pomembno, da pred izbiro ponudnika internetnih storitev in razpoložljivih paketov za spletno gostovanje določimo nekatere pogoje in odgovorimo na vprašanja, ki nam bodo pomagala pri izbiri. Paketi za zakup prostora na strežniku se med seboj razlikujejo, prav tako pa internetni gostitelji ponujajo različne storitve, dodatke in funkcije. Med njimi je tudi spletni portal Domovanje, ki po kvaliteti storitev slovi daleč naokoli.

Smiselno je torej, da se registracija domen opravi oziroma sklene pri istem internetnem ponudniku, saj to omogoča bolj učinkovito upravljanje z domenami. Ime internetnega mesta je potrebno izbrati pred postavitvijo strani, zato lahko na strani ponudnika preverimo, ali je določeno ime že zasedeno.

Spletno gostovanje ali web hosting
Spletno gostovanje je ključnega pomena pri spletni strani

Prav tako je pri tem potrebno izbrati domensko končnico, zato je pomembno, da internetni gostitelj omogoča izbiro med različnimi domenskimi končnicami. Pri Domovanje.com lahko opravite registracijo domene in hkrati zakupite tudi prostor na internetnem strežniku, ki bo vašo spletno stran gostil. Drugače povedano, gre za računalnik, kjer bodo datoteke, ki so sestavni deli vaše spletne strani.

Različne vrste zakupa prostora na strežnikih 

Pri odločitvi, ali naj izberemo deljeno, v oblaku, namensko, VPS, reseller ali v celoti upravljano spletno gostovanje, si je dobro zastaviti naslednja vprašanja. 

 • Ali potrebujem lastno infrastrukturo? 
 • Ali potrebujem večji dostop in nadzor nad strežnikom ali strežniki ter internetno stranjo?
 • Ali imam dovolj znanja o tehnologijah in tehničnih funkcijah? 
 • Bi bilo lažje pustiti, da gostiteljsko podjetje prevzame vodilno vlogo pri vzdrževanju? 

Pri tem je dobro vedeti, ali internetni gostitelj nudi pakete za različne vrste strežnikov, v primeru, da v nekem trenutku želimo zamenjati in spremeniti paket, če na primer potrebujemo več prostora na strežniku ali pa ne zmoremo upravljati z večjim številom strani. 

Registracija domen in domenskih končnic  

Dobro je preveriti, ali gostiteljsko podjetje nudi tudi hitro, enostavno in cenovno ugodno registracijo domen in njenih končnic. Nekateri ponudniki na svojih straneh nudijo tudi enostavno preverjanje prostih imen za novo internetno mesto. 

Hosting ali spletno gostovanje
Spletno gostovanje ponuja spletni prostor

Registracija domen pa vključuje tudi ustrezno izbiro domenskih končnic. Pri tem je domena .si primerna za podjetja, ki se osredotočajo predvsem na slovenski trg, ostale končnice, kot so .com, .net in .eu pa so primerne za podjetja, ki poslujejo s kupci tudi na evropskem in mednarodnem trgu. Tako gostitelj na strani https://www.domovanje.com/ poleg zakupa prostora na različnih internetnih strežnikih nudi še enostavno in hitro registracijo domen ter več kot 900 različnih domenskih končnic. 

Pomoč pri upravljanju internetnega mesta s podpornimi kanali 

Pred izbiro ponudnika za spletno gostovanje se je dobro pozanimati, katere podporne kanale podjetje nudi svojim odjemalcem in uporabnikom spletnih mest. Nekateri ponudniki nudijo podporo uporabnikom preko elektronske pošte, forumov, klepeta v živo ali telefona. 

24 urna razpoložljivost vse dni v tednu pa je pomembna zato, ker tehnične in DNS napake na strežnikih nikoli ne počivajo. Usposobljeni strokovnjaki v gostiteljskem podjetju pa morajo napako čim prej odpraviti. 24 urna podpora je pomembna predvsem za tista podjetja, ki imajo vzpostavljeno e-trgovino. Nedelujoča internetna stran ali slaba povezava vpliva na zmanjšano prodajo, zato je bistveno, da internetni gostitelj nudi učinkovito in hitro odzivno podporo. 

Funkcionalne lastnosti v internetnih paketih 

Funkcionalnost je pomembna za katerokoli internetno stran, saj določene lastnosti z dodatki v zakupljenem paketu omogočajo enostavnejše, hitrejše in zmogljivejše upravljanje z rastočimi stranmi na določenem strežniku. Pri tem se je dobro vprašati, ali internetni gostitelj v svojih paketih nudi:

 • dodatne funkcije
 • kakšno programsko opremo uporablja?
 • ali so nameščeni cPaneli?
 • koliko pomnilnika in pasovne širine je na voljo? 
 • koliko domen je mogoče gostiti na enem računu in, ali je registracija domen mogoča na različnih strežnikih?

Na internetnem mestu ponudnika na naslovu www.domovanje.com lahko v posameznih paketih za spletno gostovanje najdemo različne funkcije in nadgradnje, kot so:

 • neomejen prostor, promet in elektronski poštni predali
 • SSL certifikati, SSD diski in MySQL baze
 • DNS zapisi
 • cPanel nadzorna plošča 
 • novejše PHP različice 

Varnost in zaščita internetnih strani 

Pred izbiro gostiteljskega podjetja, ki nudi zakup prostora na strežnikih, se je potrebno prepričati, da ponudnik ustrezno skrbi za varnost in zaščito internetnih mest na strežnikih. Programska in strojna oprema na spletnih strežnikih ponudnika mora zagotavljati: 

 • avtomatsko odpravljanje ranljivosti v uporabljenih aplikacijah,
 • preprečevanje vdorov in hekerskih napadov s pomočjo močnega požarnega zidu,
 • dosledno opozarjanje uporabnika na dospele datoteke sumljivega izvora in podobnih potencialno nevarnih aktivnosti 

Internetni gostitelj na naslovu domovanje.com poskrbi za varnost in zaščito internetnih strani z uporabo SSL certifikatov in posebnega programa za aktivno zaščito, ki je za spletno gostovanje ključnega pomena, saj učinkovito poskrbi za samodejno odpravljanje ranljivosti in hkrati preprečuje vdore in napade na internetno stran.

Nakup tonerja za laserske tiskalnike zaradi svoje velikosti in dolgotrajnosti povsem minimalizira možnost, da ti zmanjka barve za tisk. Preberi več …

Drugo v kategoriji: