Različne konfiguracije strežnikov za našo spletno stran

Dandanes je vedno več različnih načinov oziroma tehnologij gostovanja, ki podjetnikom povzročajo preglavice. Veliko uporabnikov ne pozna prednosti različnih konfiguracij strežnikov, zato se lahko uštejejo pri izbiri gostovanja spletnih strani. To jim lahko povzroči dokaj veliko nevšečnosti, kot je počasno delovanje strani, potreba po premiku HTML in druge kode na drug strežnik ipd. V resnici pa se lahko zelo hitro seznanimo z različnimi načini gostovanja, ne da bi morali prebrati na ducate dokumentov literature ali poznati na stotine različnih izrazov računalniškega žargona.

Strežnik poganja vsako spletno stran

Neglede na velikost in namen spletne strani, bomo potrebovali strežnik. To je močan računalnik, ki nudi virtualni prostor za vso HTML, CSS in drugo spletno kodo. Obenem pa se na njem nahaja video in avdio vsebina, ki jo želimo prikazati na spletni strani. Glavni namen strežnika je gostovanje spletnih strani, saj hrani vso njihovo vsebino. Obenem pa jim tudi nudi statičen IP naslov po katerem je mogoče določeno stran obiskati, če ga vtipkamo v spletni brskalnik.

Gostovanje spletnih strani potrebujemo, če želimo, da je naša spletna stran vidna na spletu.

Deljeno gostovanje je izredno cenovno ugodno

Najbolj osnovni način gostovanja spletnih strani je preko deljenega strežnika. Na enem strežniku se nahaja na desetine, stotine ali celo tisoče različnih uporabnikov. Vsak izmed njih pa si z vsemi ostali uporabniki deli njegove strojne zmogljivosti. Nizka najemnina je skoraj zanemarljiva, vendar je pa res, da deljeno gostovanje ni prilagodljivo našim potrebam. Na spletno stran lahko namestimo SSL certifikat, uporabljamo domensko e-poštno gostovanje ipd. Ob velikem obisku pa morda pride do počasnejšega delovanja naše strani. Prednosti deljenega gostovanja so:

  • Nizka najemna cena
  • Možnost uporabe SSL certifikata
  • Možnost uporabe cPanel uporabniškega vmesnika
  • E-poštno gostovanje je na voljo
  • Odlična izbira za začetnike in manj zahtevne spletne strani

Virtualno ali VPS gostovanje je prilagodljivo

Vedno več poslovnih uporabnikov se odloča za virtualno gostovanje spletni strani, saj ima številne prednosti. Glavna je ta, da vsak strežnik deluje v popolnoma virtualnem okolju. Lahko si izberemo željeni operacijski sistem, kot sta Linux, Windows in drugi. Za vse lastnosti našega strežnika smo zadolženi mi, saj jih lahko spreminjamo po želji. Pri tem pa na noben način ne vplivamo na druge uporabnike na enakem fizičnem strežniku. 

Ker je VPS gostovanje spletnih strani prilagodljivo, je izredno zaželeno za manjše in večje strani. Vsak uporabnik si izbere moč procesorja, velikost prostora za shranjevanje na SSD ali trdem disku, hitrost pasovne širine ipd. Teh lastnosti pa si ne deli z nikomer. 

Prednosti VPS gostovanja so:

  • Vse zakupljene zmogljivosti si ne delimo z drugimi uporabniki, ampak jih imamo rezervirane samo za našo uporabo
  • Mogoče je uporabljati edinstveno spletno kodo, ki ni mogoča oziroma dovoljena v deljenem načinu gostovanja
  • Visoka varnost delovanja – vsak virtualni strežnik je zaščiten z močno enkripcijo in neviden drugim lastnikom spletnih strani
Osnovno deljeno spletno gostovanje je cenovno najbolj ugodno.

Hibridno gostovanje v oblaku

Najnovejši način gostovanja poteka preko oblaka. Deluje tako, da je HTML in druga koda naše spletne strani v spominu na več strežnikih. Te lahko med seboj sodelujejo, da najhitreje postrežejo spletno kodo obiskovalcem naše spletne strani.

Prednost omenjenega gostovanja spletnih strani je ta, da plačamo samo za dejansko uporabo strežnikov. Obenem pa naša stran ne more biti nedostopna, saj je gostovana na več strežnikih. Zaradi tega se tudi hitreje naloži v spletne brskalnike obiskovalcev, kar je vedno velika prednost, če imamo ogromen obisk.

SSL certifikat je močno priporočen

Pogosto se zgodi, da se novi lastniki spletnih strani ne zavedajo prednosti SSL certifikata. To je majhen digitalni ključ, ki ga je mogoče hitro namestiti na našo stran. Namenjen je enkripciji vse komunikacije med računalnikom uporabnika in našim strežnikom. Nepridipravi ne bodo videli bančnih podatkov, gesel in drugih občutljivih informacij, saj bo celotna povezava za njih zašifrirana in popolnoma neuporabna.

SSL certifikat je tudi pomemben pri uporabi drugih tehnologij na naši strani, kot je nudenje plačila preko različnih plačilnih kartic, pravilnega delovanje e-poštnega gostovanja, pravilnega delovanja številnih vtičnikov za razširitev zmogljivosti spletne strani ipd.

E-poštno gostovanje moramo predhodno namestiti

E-poštno gostovanje je boljše od generičnega

Najem kateregakoli strežnika nam ponudi možnost e-poštnega gostovanja, ki je zelo uporabno. To je domensko gostovanje, ki ponudi našim strankam možnost, da komunicirajo z nami na bolj profesionalen način. E-poštni naslov bo vseboval del oziroma ime naše domene, kar poveča našo kredibilnost. Na ta način bodo nove stranke bile bolj prepričane v poslovanje z nami, saj bo izgled komunikacije preko naše spletne strani oziroma elektronske pošte imel bolj profesionalni videz.

Vsako e-poštno gostovanje moramo predhodno namestiti. Lahko ga tudi ustvarimo za poddomene, če jih seveda imamo. Mogoče je ustvariti več različnih elektronskih naslovov za naše podjetje, kot so na primer: info@mojepodjetje.si, reklamacije@mojepodjetje.si, prodaja@mojepodjetje.si ipd. Poštne račune je moč hitro nastaviti, saj potrebujemo le dostop do cPanel ali drugega vmesnika, kjer uredimo vse potrebno.

Drugo v kategoriji: