Domovanje in spletno gostovanje – osnovne informacije

Domovanje in spletno gostovanje sta pojma, ki jih v sodobnem svetu večkrat slišimo. Neločljivo sta povezana z uporabo interneta ter delovanjem spletnih strani. Uporaba spleta je preprosta, na hiter način lahko pridemo do informacij, ki jih v nekem trenutku potrebujemo – vse to omogoča prav ustrezno delovanje strežnikov.

Domovanje, izbira domene oziroma domenskih končnic omogoča uporabniku, da izve veliko informacij o spletni strani že iz samega spletnega naslova. S pomočjo ustrezne domenske končnice lahko svojo spletno stran in izdelke oz. storitve, ki jih ponujamo na njej, hitreje in učinkoviteje približamo naši ciljni skupini. 

Gostovanje spletne strani in domene

Spletni naslov naše spletne strani je potrebno povezati s strežnikom – spletnim prostorom, ki je neprestano povezan s spletom. Zagotovo ste že ujeli izraz spletno gostovanje – gre za najem oziroma neke vrste zakup omenjenega spletnega prostora na strežniku. Deluje neprenehoma, 24 ur dnevno in ima zagotovljen dostop do svetovnega spleta. Gostovanje spletnih strani omogoča gostovanje domene na neki spletni strani, kar pomeni, da je spletna stran prek domene oziroma spletnega naslova dosegljiva komer koli, ki uporablja splet. 

Spletno gostovanje
Vaša spletna stran potrebuje spletno gostovanje, da bi bila dostopna na spletu

Domovanje oz. sama domena je sestavljena iz domenskega imena in končnice, dela pa sta ločena s piko. Domene delimo na generične (npr. .com, .net, .info), državne (.si, .eu, .de) in tematske (.shop, .life). Pri izbiri domenskega imena moramo biti pozorni na to, da je preprosto, saj si ga bodo tako uporabniki lažje zapomnili. Domeno registriramo pri podjetju, ki se ukvarja z registracijo domen.

Spletno gostovanje in vrste storitev

Domena in spletno gostovanje sta nujna, če želimo, da spletna stran ustrezno deluje. Pri zakupu gostovanja na spletu moramo biti pozorni, česa si pravzaprav želimo – na voljo je več storitev, kot so deljeno gostovanje, namensko gostovanje, gostovanje v oblaku … Obstaja tudi brezplačno gostovanje spletnih strani, vendar ima številne slabosti, kot je počasno delovanje spletne strani, omejenost s prostorom ipd., zato se je temu bolje izogniti. Če želite, da spletna stran ustrezno deluje, je bolje odšteti kakšen evro več.

Spletno gostovanje
Preden zakupimo spletno gostovanje mora biti pozorni katere gostovanje je za nas primerno

Nekateri ponudniki ob sklenitvi paketa in najemu spletnega prostora ponujajo številne dodatke, spet drugi pa ponujajo celo storitev in namesto vas upravljajo z domenami in gostovanjem. Splet ponuja številne ponudnike ter pestro izbiro možnosti.

Če so nam pojmi domovanje, gostovanje na spletu in uporaba strežnikov tuji, je smiselno, da za podporo poiščemo informatika ali pa računalničarja.

Uporabnost VPS gostovanja

VPS gostovanje ali VPS hosting je oblika spletnega gostovanja. Kratica VPS pomeni »virtual privat server« oziroma, če prevedemo, virtualni zasebni strežnik. Gre za najem prostora na strežniku, kot pri deljenem gostovanju, s tem, da imamo v primeru VPS hostinga del strežnika povsem zase. Prostora, ki ga imamo, torej ni potrebno deliti z drugimi spletnimi stranmi. 

Kratka in preprosta razlaga kaj je VPS gostovanje

VPS gostovanje je namenjeno zahtevnejšim uporabnikom. Zanj se odločijo uporabniki, ki imajo specifične zahteve glede programske opreme oziroma same uporabe. VPS hosting omogoča spletno gostovanje, e-poštni strežnik, lahko pa je tudi razvojno okolje za aplikacije. Običajno se zanj odločijo podjetja oziroma posamezniki, ki imajo več spletnih strani.

Prednosti VPS gostovanja

Pri VPS gostovanju imamo na voljo več zasebnosti. Gre za neke vrste del strežnika, ki je na voljo samo nam. Zakup tega prostora je seveda dražji, kot bi bil zakup prostora na deljenem strežniku. Še vedno pa je ta možnost cenejša, kot če bi kupili lasten strežnik – ceno električne energije in ostale stroške, ki nastajajo pri funkcionalni uporabi spletne strani, namreč delimo z ostalimi uporabniki.

Pri VPS gostovanju gre za ločeno uporabo procesorja, spomina in trdega diska. Prednost tovrstnega gostovanja je najbolj vidna takrat, kadar našo spletno stran obišče večja količina ljudi – stran pa še vedno nemoteno deluje. Prav tako je potrebno omeniti še eno veliko prednost: za delovanje strežnika, kjer gostujemo, skrbijo strokovne službe ponudnika, pri katerem smo se odločili za VPS gostovanje. Tako smo lahko sami brez dodatnih obremenitev in skrbi. 

Uporabniki VPS gostovanja

Za VPS gostovanje se odločajo uporabniki, ki imajo specifične zahteve oziroma želje. Običajno so to podjetja oziroma agencije, ki imajo v lasti več spletnih strani ali pa spletnih trgovin. Za VPS gostovanje se odločajo tudi večji spletni portali in razvijalci aplikacij. Gre torej za zahtevnejše uporabnike, ki poznajo tovrstno področje in imajo določene zahteve.

Za uporabnike VPS hostinga je pomembno, da imajo podatke shranjene na svojem, zasebnem delu strežnika, obenem pa VPS gostovanje omogoča več prostora, pomnilnika in nadzor nad dogajanjem. Uporabniki se tako lahko odločijo za izbrano programsko opremo ter imajo pri upravljanju spletne strani več svobode.

Če se odločamo za VPS gostovanje, je sprva smiselno razmisliti, ali to možnost zares potrebujemo. Če se za to odločimo, je potrebno preveriti ponudnike in cenovni razpon storitev ter možnost nadgradenj, ki jih določena podjetja ponujajo.

Drugo v kategoriji: