Registracija domene in njeno podaljšanje

Svojo spletno stran ima danes lahko tako rekoč vsakdo. Potrebna je le registracija domene, ali pa še to ne – na voljo so tudi različne oblike spletnih dnevnikov, kjer ne potrebujete lastnega naslova. A če želite, da bo spletna stran povsem vaša, potem je registracija domene oziroma samostojnega spletnega naslova vsekakor nujna. Če uporabljate spletno stran v poslovne namene, brez tega ne gre.

Registracija domene za podjetja in posameznike

Ste vedeli, da registracija domene ni možnost le za podjetja, temveč tudi za posameznike? Res je, lahko se odločite, da boste imeli svoje spletne vsebine na lastnem naslovu, pa četudi te vključujejo vaš spletni dnevnik ali druge objave. V vsakem spletnem dnevniku, katerega sistem in predloge uporabljate, imate možnost, da namesto njihove domene uporabljate svojo. Izberete lahko kakršno koli spletno domeno, ki vam je všeč, seveda pa je potrebna registracija domene pri registrarju.

registracija-domene

Bi radi zapise v svojem spletnem dnevniku dvignili na višji nivo? Potem naj se registracija domene dopolnjuje tudi s postavitvijo strani, ki ni tipično blogovska. Svojo spletno stran si lahko pri različnih spletnih ponudnikih izdelate kar sami.

V čem je razlika med takšno »ljubiteljsko« spletno stranjo in med profesionalno? Prava spletna stran je tista, pri kateri ste dejansko popolni lastnik. Najprej se opravi registracija domene, nato se poskrbi za oblikovanje in programiranje strani, zanjo pa moramo izbrati tudi spletno gostovanje, oziroma gostovanje spletnih strani. To je stran, pri kateri niste z ničemer omejeni – in zato edina primerna stran za pridobitno dejavnost oziroma posel.

Kako dolgo velja registracija domene?

Običajno se domena registrira za eno leto, po tem času pa jo je potrebno podaljšati. Podaljšujete jo lahko vsako leto, ali pa plačate podaljšanje za več let – če ste s spletno prisotnostjo resni, potem to ni težava. Registracija domene oziroma njeno podaljšanje za eno leto vas stane okoli 15 evrov, če imate domeno z domensko končnico .si, za druge končnice pa običajno plačate več.

In če ste pozabili, da je prvotna registracija domene potekla in je ne podaljšate? Vaša spletna stran bo »ugasnila«, kar je gotovo neprijetno, vendar pa ponovna vzpostavitev ni težka. Odločite se za podaljšanje in kmalu boste spet »vidni«. Strah, da bi vašo spletno domeno prevzel kdo drug, je odveč – če registracija domene poteče, gre domena najprej v »karanteno«, kjer še nekoliko počaka, če se boste le spomnili nanjo in jo še vedno želeli zase.

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.