Domena predstavlja unikaten naslov

Vsi, ki se dobro spoznate na spletno strokovno besedišče, zagotovo veste, kaj je domena. Za vse tiste, ki pa besede ne znate definirati, pa naj vam povemo, da je domena del spletnega naslova, ki predstavlja unikaten naslov. Preko njega nato lahko uporabniki dostopajo do določene spletne strani. Da vam bo lažje, si domeno predstavljajte kot domači poštni naslov. To v praksi preprosto pomeni, da če ga ne bi imeli, potem ne bi nikakor mogli prejemati svoje pošte. To pomeni, če nimamo domene, ne moremo imeti svoje spletne strani in tako posledično nanjo tudi ne moremo privabiti obiskovalcev. Za vsako domeno velja, da je povsem unikatna in tako na primer ni mogoča registracija dveh povsem identičnih domen. Zanjo velja, da je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz vrhnje domene oziroma domenske končnice ter izbrane domene. Skupaj pa tvorita celotno ime domene. Klasične domene so tako domena.si/com/org ter podobno.

Obstajajo tudi druge vrste domen

Vemo, da je med najpogostejšimi domenami, ki jih izberemo, klasična domena. Si je primer klasične domene, ki je okrajšava za Slovenijo. Izbiramo pa lahko tudi med eksotičnimi domenami, kot so na primer domena.asia/ag/tv/cc ter še nekatere preostale domene te vrste.

Domena naj bo predvsem enostavna in kratka

Strokovnjaki nam priporočajo, da si naj izberemo domeno, ki bo predvsem kratka ter enostavna. Poleg tega pa naj predstavlja tudi vsebino naše spletne strani. Zanimiv podatek je tudi ta, da je bila pred nekaj leti uvedena sprememba, ki nam sedaj zagotavlja, da so sprejete tudi domene, ki vključujejo tudi šumnike. To pred letom 2009 nikakor ni bilo mogoče. Za nas je to velik plus, saj slovenska abeceda vključuje kar nekaj šumnikov.

Zanima nas tudi lastništvo domene

Seveda se nam pri tem poraja vprašanje, koliko časa je neka domena naša oziroma koliko časa smo lahko njeni lastniki. V pravilih je jasno zapisano, daje lastnik domene oseba oziroma neko podjetje, ki je domeno registriralo za določeno obdobje. To v praksi seveda pomeni, da domeno lahko zakupimo le za določeno obdobje. Pred potekom tega obdobja pa jo je potrebno ponovno podaljšati. Najmanjša doba zakupa je 1 leto.

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.