Poiščite pomoč za reševanje podatkov iz trdega diska ali drugih naprav

Včasih se zgodi, da se nam katera od naprav v računalniku pokvari. V tem primeru največkrat pokličemo katerega od prijateljev ali servis, kjer bomo računalnik kar najhitreje spet spravili v življenje. Žal pa so nekatere komponente dražje od drugih in nam njihova menjava finančno ne ustreza, takrat si pogosto zaželimo, da bi se pokvarilo kaj drugega, ampak te izbire seveda nimamo. Še najhuje je, če se pokvari trdi disk, kajti reševanje podatkov iz trdega diska lahko pomeni daleč najvišje stroške, ki jih ima lahko podjetje ali posameznik. Žal na to ni imun nihče, lahko pa se dobro zavarujemo pred tem, da bi izgubili preveč podatkov naenkrat.

Kdaj vse pride reševanje podatkov v poštev?

Reševanje podatkov iz trdega diska pride v poštev takrat, ko se disk pokvari ali pa je prišlo do denimo okvare operacijskega sistema. V slednjem primeru je reševanje podatkov iz trdega diska precej enostavno, kajti podatki so še vedno tam, poleg tega naprava še vedno deluje in če jo priključimo v nekem drugem računalniku kot drugi trdi disk, bomo lahko že z malo znanja hitro prišli do podatkov, ki so nekje shranjeni.

Ne samo fizične okvare, tudi virusi

Reševanje podatkov iz trdega diska ali drugih naprav pride v poštev v različnih primerih, največkrat pa se zdi, da je to okvara trdega diska. A v resnici temu ni tako! Po statističnih analizah podjetja daleč največkrat potrebujejo reševanje podatkov (resevanje-podatkov.anni.si) iz trdega diska zato, ker doživijo okužbo z računalniškim virusom. Po okužbi se lahko zgodi, da se operacijski sistem več ne zažene, da nekateri programi več ne delujejo, pri izsiljevalskih tipih virusov pa se podatki kriptirajo, torej zakodirajo in avtorji virusa tako zahtevajo plačilo, da vam podatke zopet odklenejo. Žal tudi plačilo pogosto ne pomeni, da vam bodo omogočili ponoven dostop do podatkov, saj gre za popolno prevaro.

Reševanje podatkov iz trdega diska ali USB ključa poteka v osnovi na podoben način. Oba medija spadata med najbolj uporabljane v tem trenutku, zato je seveda povpraševanja po tem največ. Sistem reševanja pa je ob okvarah vseeno drugačen, kajti trdi disk je magnetni medij, medtem ko so podatki na USB ključu zapisani na čipu. Obstajajo novejši, veliko hitrejši trdi diski, ki uporabljajo podoben sistem zapisovanja, imenujejo pa se SSD diski. Ker nimajo mehanskih delov, se le redko pokvarijo, njihova kapaciteta pa je vse večja, tako da vse več podjetij sploh več ne uporablja dodatnih diskov za shranjevanje podatkov ampak kar vse podatke zapisujejo samo na SSD.

Kaj lahko uporabnik sam stori proti temu? Bore malo, kajti naprave se bodo kvarile, želeli ali ne, ravno tako niste imuni na viruse ali vdore. Reši vas lahko redna izdelava varnostne kopije iz katere lahko podatke takoj dobite nazaj na nov trdi disk in to je zagotovo najcenejša oblika reševanja izgubljenih ali uničenih podatkov.

Drugo v kategoriji:

Add a Comment

Your email address will not be published.